narcissen
B.O.O.G. bericht van 19 december 2009

Dubbelkunstwerk Stoelen van Dora Dolz onthuld op 2 december 2009 op de 's-Gravendijkwal (foto's)

Het klopte allemaal…de stoelen, de plek, de kleuren, de thee, de muziek, het grasveldje, de politici, de bestuurders, de ambtenaren, de kunstwereld, de wijkpolitie en niet in de laatste plaats de familie van Dora, de bewoners en de kinderen van de 's-Gravendijkwal.

Opvallend hoe vaak mensen zeiden dat de stoelen hier zo prachtig staan, op die rare kale plek en hoezeer de stoelen de toeschouwer anders naar de omgeving laten kijken, naar de auto's, de grijsheid van de buitenruimte en de schoonheid van de panden eromheen. Stoorzenders als regen, verkeerslawaai en grijze lucht, versterkten bij de onthulling juist de bedoelingen die B.O.O.G. met de Stoelen van Dora heeft gehad:

Kracht, kleur en schoonheid als tegenwicht tegen al het negatieve dat (nog) van de 's-Gravendijkwal afstraalt. Commentaar op de plek waar niemand wil zitten, in de vorm van een absurde zitplek. Een enkele stoel is een los object, een set van twee stoelen tegenover elkaar is een statement: twee stoelen staan ook voor twee deelgemeenten. Voor twee zijden van de straat die gescheiden zijn door een vieze verkeersbarrière. Je gaat daar niet tegenover elkaar zitten alsof je een gesprek zou kunnen voeren met een kopje koffie erbij.

Tenminste…nu niet. Maar in de toekomst, als de 's-Gravendijkwal overkapt is en helemaal opgeknapt, dan staan de stoelen er nog altijd. En dan in een heel andere omgeving, waarin het goed toeven is. In die zin zijn de stoelen ook een signaal van hoop op een betere toekomst voor de 's-Gravendijkwal en voor de wijken Oude Westen en Middelland die hier samenkomen.

Tijdens de gezellige bijeenkomst was het niet mogelijk alle betrokkenen uitvoerig te bedanken, voor zover dat niet al via de uitnodigingskaart was gedaan. De stoelen werden geplaatst en ingegraven door mijnheer Zuliani en zijn assistent. De eigenlijke onthulling werd gedaan door Tom Harreman, raadslid voor de Partij van de Arbeid en zijn collega Henk Sonneveld, raadslid voor Leefbaar Rotterdam. Zij zijn in de gemeenteraad van Rotterdam de voortrekkers voor de overkapping van de ’s-Gravendijkwal. Allebei zeiden zij bij de onthulling van de stoelen dan ook nog eens luid en duidelijk dat die overkapping er toch echt moet komen. Ze werden geholpen door teams bestaande uit Karen Bebelaar en Paulette Verbist, portefeuillehouders fysiek en kunst, aanwezig namens respectievelijk Deelgemeente Delfshaven en de Centrumraad. Beide ‘’deelgemeenten’’ hebben vanuit hun bestuurlijke functie de subsidies toe kunnen kennen. Verder deden aan het uitpakken van de beelden mee: stadsmarinier Marcel Dela Haije, voorzitter vereniging De Binnenweg Gerard Roijackers, en kinderen van de ’s-Gravendijkwal en omgeving. Na de onthulling waren er dankwoorden van Caro van der Pluijm van CBK en een prachtige toespraak namens Dora’s familie door haar zoon Pedro Herman Dolz. De wijkpolitie hield op de drukste momenten de verkeersveiligheid in de gaten. De theedame en theeheer mochten kwartier houden in het City Hotel. De prachtige Spaanse muziek, zang en gitaar, werd boven het verkeerslawaai uit verzorgd door Eveline Juten en Mieke Kooij. Theo van Sprundel  stelde via de Aktiegroep Oude Westen zijn partytent ter beschikking, wat geen overbodige luxe bleek te zijn. Het Baby Carpet van ID Eddy (Eddy Kaijser) en HUNK-design (Bart Cardinaal & Nadine Roos) gaf als tijdelijk grasveldje een mooie ‘’artist’s impression’’ van hoe mooi de 's-Gravendijkwal kan worden als die overkapt is. Het loeizware oprolparkje werd gehaald met een auto van Rob de bloemenman (van het Tiendplein) en teruggebracht door de vrachtwagen van Buningh Interieur. En ten slotte mogen ook wel eens bedankt worden: de actieve B.O.O.G. leden Anke Griffioen, voorzitter van de tunnelcommissie en ook voor de stoelen actief, Robert Jan Osse, de penningmeester die hoofdpijn kreeg van de subsidieperikelen; en niet in de laatste plaats organisator Jan Buijs, die eigenlijk in zijn eentje de kunstcommissie is van B.O.O.G.
Wel op de laatste plaats, maar dan ook heel nadrukkelijk: Mischa van Teeffelen, die als uitvoerend kunstenaar verantwoordelijk was voor het hele proces vanaf de door Dora gemaakte modellen tot de nu gerealiseerde stoelen. Alsof dat niet genoeg was gaf zij de onthulling extra cachet door de inzet van de theedame en -heer en schalen met heerlijke sandwiches.

Jeanne Hogenboom
voorzitter B.O.O.G.

foto's

 

  terug naar alle berichten...

  terug naar huispagina...